Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Saturday, June 11, 2011

Kari ayam madras-yogurt base...

Bahan-bahan ( 4 org makan )

9-10 potongan kecil ayam
2 inci halia dan 4 ulas bwg putih di kisar bersama
4 sudu bsr rempah kari madras - 1 sd utk perap ayam, baki, 3 sudu lg utk di tumis semasa masak... (di uk rempah kari ni jenama TRS-gambar perempuan india menggiling rempah guna batu giling )
5 sd besar kicap manis
3 sudu besar yogurt kosong (plain)
utk tumisan: beberapa helai daun kari, 2 keping kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih, buah tomato 2 biji dibelah 8
1 inci halia dan 2 biji bwg besar dihiris
garam secukup rasa
celery stick (batang saderi-optional) di potong serong, 1 inci lbh kurang
4 sd besar minyak masak utk menumis
2 cawan air kosong
Cara-cara

perapkan ayam dgn halia, bwg putih kisar, kicap manis, yogurt( tairu kosong), selama 2 jam. ini gambar serbuk kari tu...
dlm periuk yg dalam, panaskan minyak masak dan tumis kulit kayu manis, bg lwg, buah pelaga, cengkih, halia dan bwg bsr dihiris, buah tomato & daun kari
kacau hingga naik bau. masuk baki 3 sudu bsr rempah kari madras dan garingkan sedikit
masukkan ayam yg dh diperap td, kacau sebati, masukkan air kosong 2 cawan utk bg ada kuah (kalau nk kuah lebih sikit, boleh tambah air lg)
campurkan sedikit lg kicap manis dan garam secukup rasa dan didihkan sampai ayam masak
masukkan celery stick ( batang saderi) kalau suka la, x ada pun x pe, cuma bau dia akan jadi lebih sedap lagi.
layukan sikit celery, rasa masin manisnya...dah siap...bon appetit!!!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...